Wednesday, August 8, 2012

NASI TOMATO SPECIAL

BAHAN2NYA: (UNTUK HIDANGAN 5 ORANG)

4 cawan beras Basmathi (Kjee guna Beras Moghul Faiza)
3 cawan air
1 tin soup tomato Kimballs (425gms)
1 sudu besar  pes tomato puree
½ cawan susu cair (evap milk)
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar minyak jagung
100 gms biji gajus  (optional)
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia (diketuk)
1 kayu manis*
2 bunga lawang*
3 biji pelaga (cardamons)*
2 helai daun pandan
sedikit garam
daun ketumbar dan bawang goreng

CARA:

Beras dicuci dan direndam selama lebih kurang ½ jam.
Panaskan minyak sapi serta minyak jagung dalam periuk. Kemudian tumis bahan bertanda * hingga wangi. Pastu masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang nipis bersama halia yang telah diketuk serta daun pandan. Apabila bawang sudah nampak keperang2an, masukkan air (3 cawan), 1 tin soup tomato dan  1 sudu pes tomato puree. Biarkan mendidih.
Apabila mendidih, masukkan susu cair, sedikit garam, kacau dan pelankan api.
Toskan beras dan masukkan ke dalam periuk nasi (rice cooker). Masukkan gajus dan tuangkan bahan2 yang telah dimasak tadi. Kacau perlahan2 hingga sebati dan masak.
Apabila sudah masak, kaiskan pelahan2 guna garfu dan tutup semula tudungnya. Masa menghidang, taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.
Tadi Kjee masak kurma ayam bersama telor rebus. Dan Kjee juga keluarkan acar buah jeruk yang diberikan oleh kakak angkat Kjee dari freezer. Cadang tadi nak buat jelantah tapi teringat pulak ada acar buah jeruk. Kalau makan dengan ayam masak merah dan dalca kambing, pasti enak banget.

No comments:

Post a Comment